Πάνω από τα δύο τρίτα των Αμερικανών υπερβαίνουν το βάρος και τα μισά από αυτά θεωρούνται παχύσαρκα. Το μεγαλύτερο μέρος του εναπομείναντος τρίτου Αμερικανών ανησυχεί για το να γίνει υπέρβαρο! Ενώ έχουμε εμμονή στην αποφυγή τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η Αμερική έχει την αμφίβολη διάκριση του πληθυσμού που έχει το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων ανθρώπων οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο! Η Αγγλία είναι η δεύτερη!
Μία από τις πιο κοινές και βλαβερές παρεξηγήσεις είναι η παραπληροφόρηση (ψέμα) ότι είμαστε λιπαρές γιατί το φαγητό πάρα πολύ λίπος. Αν και η κατανάλωση υπερβολικού λίπους μπορεί να συμβάλλει, ο πρωταρχικός ένοχος για το υπερβολικό σωματικό λίπος και πολλές δερματικές παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης, ΔΕΝ καταναλώνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά καταναλώνουν πάρα πολύ σακχαρόζη και ειδικά σε συνδυασμό με λιπάσματα όπως γαλλικά πατάτες και καλαμπόκι ή πατατάκια.
Τα άτομα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τείνουν να είναι πιο ανθυγιεινά, να φέρουν περισσότερο υπερβολικό σωματικό λίπος και να μην ζουν τόσο πολύ.
Βάζοντας Φρένα Στον Μεταβολισμό Σας!
Αυτό που δημιουργεί το υπερβολικό σωματικό λίπος, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι μια υψηλή αναλογία των υδατανθράκων σε πρωτεΐνες και λίπος και συγκεκριμένα ορισμένοι τύποι υδατανθράκων που έχουν υψηλή αναλογία σε λιπαρά. Όταν το ποσοστό μιας γεύματος (όχι μόνο για την ημέρα) είναι υψηλότερο σε σακχαρώδη ή υδατάνθρακες, πολύ περισσότερο από αυτά τα τρόφιμα θα μετατραπούν σε λίπος αντί να καίγονται ως ενέργεια (θερμίδες).
Η επίδραση αυτού είναι να βάλεις τα φρένα στον μεταβολισμό σου, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη ενέργεια και μεγαλύτερη αποθήκευση λίπους. Προφανώς, αυτό δεν είναι αυτό που θέλεις!
Επιπλέον, αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο υπερβολικού φαγητού. Μόλις οι υδατάνθρακες μετατραπούν σε λίπος, παίρνετε μια σταγόνα σακχάρου στο αίμα, που σας κάνει να γευθείτε για περισσότερες υδατάνθρακες. Έτσι τρώτε περισσότερο για να αυξήσετε το σάκχαρο του αίματός σας, και το ολόκληρο το βίαιο κύκλο επαναλαμβάνει! Σύντομα, έχετε κερδίσει βάρος και αισθάνεστε ακόμα περισσότερο σαν αποτυχία.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γλυκαιμικών Ερευνών, πολλά από τα τρόφιμα που δεν περιέχουν λιπαρά είναι πολύ πιο πάχυνση από ότι πριν από την απομάκρυνση του λίπους, γιατί προστέθηκε (και συχνά κατειλημμένη) τη ζάχαρη για να αντισταθμίσει το χαμηλό λίπος!
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υδατάνθρακες και η ζάχαρη, και ιδιαίτερα ορισμένοι υδρογονάνθρακες, προκαλούν την παραγωγή ινσουλίνης. Η ινσουλίνη κατευθύνει το σώμα σας για να μετατρέψει το φαγητό σε λίπος και να το αποθηκεύσει ως λίπος αντί να καίει μόνο σαν ενέργεια. Για να μετρηθεί αυτό το φαινόμενο λίπους μετατροπής και αποθήκευσης, τα τρόφιμα βαθμολογούνται από αυτό που ονομάζεται γλυκαιμικό δείκτη.
Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης, τόσο υψηλότερο ποσοστό αυτού του τροφίμου και των άλλων φαγητών που καταναλώνονται μαζί του θα μετατραπεί σε λίπος, ανεξαρτήτως της περιεκτικότητας σε λιπαρά του τροφίμου.
Έτσι, για παράδειγμα, η κατανάλωση ψηλών γλυκαιμικών τροφών όπως το ψημένο πατάτα, το ρύζι κέικ, το νιφάδες καλαμποκιού ή το μαγειρεμένο ρύζι που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, είναι πιο παχύρρευστο από το να φάτε ένα μπολ με παγωτά!
Τροφές Υψηλής Περιεκτικότητας Σε Λιπαρές Ουσίες
Αυτά είναι μερικά κοινά τρόφιμα με τους αριθμούς του γλυκαιμικού δείκτη τους, τα οποία είναι ιδιαίτερα υψηλά σε αυτόν τον δείκτη, και έτσι να τονωθούν η αποθήκευση λίπους:
- Κοινή ζάχαρη (σακχαρόζη)
- Μακαρόνια και τυρί
- Πατάτες (πολτοποιημένα)Γαλλικά πατάτες, ψημένα, πατάτες – ψηλά)
- Καλαμπόκι; ποπ καλαμπόκι; τσιπ καλαμποκιού; νιφάδες καλαμποκιού
- Πίτσα
- Λευκή ρύζι καφέ ρύζι
- Λευκό και σιτάρι ψωμί
- Κρύα δημητριακά (τα περισσότερα). Π.χ. Grapenuts- Cheerios – Μαγειρεμένα δημητριακά (π.χ. Κρέμα Σίτου , πλιγούρι βρώμης (χαλύβδινο κόψιμο είναι μικρότερο)
- Μπανάνες
- Οι περισσότερες χυμοί και όλες οι μείγματα ποτών και αναψυκτικών
- Επιδόρπια (παγωτό – ντόνατς -)
- Τροφές χωρίς λίπος σε συσκευασμένα “lite”
- Φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού
- Μαλτοδεξτρίνες – (προστέθηκαν σε πολλά τρόφιμα, αλλά αφανώς δεν υπολογίστηκαν ως ζάχαρη!)
Τα Τρόφιμα Που Καίνε Το Λίπος
Εδώ είναι μερικά από τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη:
- Φρουκτόζη
- “Σούπερ σάκχαρα” (γλυκοσυστατικά)
- Stevia
- Φασόλια
- Σαλάτες
- Αβοκάντο
- Κριθάρι
- Σίκαλη
- Μούρα
- Κεράσια
- Μήλα
- Αχλάδια
- Σπόροι και ξηροί καρποί
- Βούτυρο (με μέτρο – πολύ ανώτερο από το μαργαρίνη)
Δεν υπάρχει άλλο ένα τόσο τεράστιο πλεονέκτημα στη χρήση χαμηλών γλυκαιμικών τροφών εκτός από τον έλεγχο βάρους: μακροζωία! Σύμφωνα με μια μελέτη του Τ. Par με τίτλο “Έκθεση στην ινσουλίνη και την θεωρία της γήρανσης” στην Εφημερίδα του Geronto