Οστομία: Όλα Όσα Θέλετε Να Ξέρετε, Αλλά Δεν Τολμάτε Να Ρωτήσετε

Πιθανότατα δεν γνωρίζετε καν τι είναι οστομία, αλλά είναι πιθανό να γνωρίζετε κάποιον που έχει υποβληθεί στη διαδικασία. Στην πραγματικότητα, οι οστομίες είναι από τις λιγότερο συζητημένες συνθήκες στην ιατρική, ειδικά όταν σκεφτείτε ότι πάνω από 500.000 στη Βόρεια Αμερική την έχουν, ωστόσο κανείς δεν μιλά γι ‘αυτήν.

Πριν χρησιμοποιήσετε το Titan Gel ή κάποια παρόμοια αλοιφή για την βελτίωση της σεξουαλικής ζωής σας, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον ουρολόγο ή τον παθολόγο σας για πιθανές παρενέργειες που μπορεί να σχετίζονται με την συγκεκριμένη πάθηση και την ταυτόχρονη χρήση του Titan Gel σύμφωνα με έρευνες στην Ελλάδα.

Ο Η Φύση Αυτής Της Κατάστασης

Μια οστομία είναι ένα χειρουργικά δημιουργημένο άνοιγμα, γνωστό ως στομά, στην κοιλιά κάποιου μέσω του οποίου οι άνθρωποι αποβάλλουν τα σωματικά τους απορρίμματα. Ένα τμήμα ή ολόκληρο το κόλον αφαιρείται χειρουργικά και το υπόλοιπο έντερο φέρεται στο κοιλιακό τοίχωμα. Οι οστοματικοί πρέπει να φορούν μια τσάντα πάνω από το στόμα τους μέσα στο οποίο ρέουν τα κόπρανα. Ανάλογα με τον τύπο της οστομίας, οι ασθενείς μπορεί να έχουν κολοστομία, ειλεοστομία ή ουροστομία.

Οστομία

Δεδομένου ότι η τσάντα οστομίας είναι συνήθως κρυμμένη κάτω από τα ρούχα του ατόμου, δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να πούμε ότι ένα άτομο έχει μια οστομία. Οι Ostomates μοιάζουν με οποιονδήποτε άλλον, έχουν δουλειές όπως οποιοσδήποτε άλλος, συμμετέχουν στις περισσότερες από τις απανταχού δραστηριότητες που θα κάνει ένας φυσιολογικός άνθρωπος.

Ποια Είναι Η Μεγάλη Υπόθεση Τότε;

Λοιπόν, αυτός ο πολύ μυστικοπαθής χαρακτήρας της κατάστασης της οστομίας θα μπορούσε δυνητικά να δημιουργήσει αρκετά πρόβλημα. Απλώς φανταστείτε ότι είστε σε ένα πάρτι και συναντάτε κάποιον που σας αρέσει πολύ. Βγαίνετε έξω σε μερικά ραντεβού και ανακαλύπτετε ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλά μεταξύ σας. 

Πολλοί άντρες διστάζουν να πάνε στο γιατρό γιατί δεν θέλουν να τους κρίνουν. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνδρες πρέπει να πάνε στο γιατρό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνδρες φοβούνται συχνά τους γιατρούς, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουν λάβει ποτέ θεραπεία από γυναίκα γιατρό στο παρελθόν.

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την επίσκεψη στον γιατρό για τους άνδρες. Για παράδειγμα, μπορεί να τους βοηθήσει να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους και να ζήσουν μια πιο υγιεινή ζωή. Ο φόβος να πάτε σε γιατρό δεν περιορίζεται μόνο στους άνδρες. Οι γυναίκες έχουν επίσης αυτόν τον φόβο και είναι πιο συχνός στις γυναίκες από το αντίστροφο.

Το μεγάλο ερώτημα τίθεται:

“Πώς θα του πω/την για την οστομία μου;” Αυτό είναι το είδος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι οστεομύτες αρκετά συχνά στη ζωή τους. Πρόσφατα έπεσα πάνω σε μια ανοιχτή επιστολή που έστειλε ένας οστομίτης σε ένα διαδικτυακό περιοδικό

Εδώ είναι μια περίληψη:

“Είμαι μια 23χρονη γυναίκα, τελειώνοντας το τελευταίο μου εξάμηνο στο κολέγιο. Έχω τη νόσο του Crohn και έχω μια τσάντα ειλεοστομίας από τα 13 μου. Με άλλα λόγια, δεν έχω κόλον και σκύβω σε μια τσάντα στην κοιλια μου. Κόντεψα να πεθάνω πριν γίνει αυτό το χειρουργείο, ήμουν τόσο άρρωστος.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, είναι δύσκολο να μιλήσουμε για αυτό, ειδικά με πιθανούς συντρόφους που χρονολογούνται. Είχα μεγάλα χρονικά διαστήματα που δεν μπορούσα κυριολεκτικά ούτε να κοιτάξω τη μέση μου στον καθρέφτη. Θα σκεφτόσασταν, μετά από 10 χρόνια, θα ήξερα τι να πω, αλλά ποτέ δεν έγινε ευκολότερο.”

Με συγκίνησε τόσο πολύ αυτό το γράμμα που αποφάσισα να κάνω μια μικρή έρευνα για την κατάσταση στο διαδίκτυο. Είναι αρκετά ενδιαφέρον, βρήκα αρκετές πληροφορίες σχετικά με αυτό. Φαίνεται σαν ένας καλά ανεπτυγμένος υπόγειος κόσμος. Υπάρχουν οργανισμοί οστομίας, τοπικές ομάδες υποστήριξης και ακόμη και ένας ιστότοπος γνωριμιών.

Γνωρίζετε Κάποιον Με Οστομία; 

Είναι πιθανό να το κάνετε, αλλά απλά δεν το γνωρίζετε. Την επόμενη φορά που θα το ακούσετε, μην αποθαρρύνεστε. Απλώς πάρτε το ως μέρος της ζωής ή ακόμα καλύτερα, ως πιθανό σωτήρα ζωής για εσάς ή για κάποιον που σας ενδιαφέρει.

Η συχνότητα της οστομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περίπου 15 ανά 10.000 άτομα. Η οστομία είναι μια διαδικασία κατά την οποία δημιουργείται ένα άνοιγμα στο σώμα που επιτρέπει στα απορρίμματα να βγουν έξω από αυτό. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα όταν άλλες θεραπείες δεν είναι δυνατές.

Αυτή η διαδικασία υπάρχει εδώ και αιώνες, αλλά έχει εξελιχθεί με το χρόνο και την τεχνολογία. Στο παρελθόν, οι άνθρωποι έπρεπε να ασχοληθούν με μια τσάντα κάτω από τα ρούχα τους για να συλλέξουν ούρα ή περιττώματα. Τώρα, μετά από μια χειρουργική επέμβαση που δημιουργεί ένα στόμα (ένα άνοιγμα) μέσω του οποίου τα εντερικά απόβλητα μπορούν να περάσουν σε μια σακούλα οστομίας που είναι προσαρτημένη απευθείας στην κοιλιά τους, μπορούν να ζήσουν κανονικά έξω από το σπίτι τους χωρίς να ανησυχούν για οσμή ή διαρροές.