Γιατί Δεν Μπορείτε Να Χάσετε Εύκολα Τα Περιττά Κιλά

Ας αντιμετωπίσουμε όταν πρόκειται για το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη.

Πρώτον, η δίαιτα είναι μια τεράστια βιομηχανία.

Δεύτερον, οι Βιομηχανίες ζουν με την απόκτηση και διατήρηση πελατών και όχι με την απώλεια τους.

Ακούγεται σαρκαστικό; Ίσως είναι, αλλά το γεγονός είναι ότι αν αγοράσετε ένα προϊόν δίαιτας για συγκεκριμένο χρόνο και δεν το χρειάζεστε πια μετά, ας πούμε, 6 εβδομάδες είστε χαμένος πελάτης. Εάν όλοι οι πελάτες θα κάνουν το ίδιο, η επιχείρηση θα απολυμανθεί με τη θεραπεία των ασθενειών που ζουν από.

Και επειδή το παραπάνω γεγονός είναι μια γενική αρχή σε κάθε επιχείρηση (κρατήστε τους πελάτες σας και κάντε τους να αγοράζουν συνεχώς) και τη βιομηχανία που μπορώ να σκεφτώ, τεράστιο ποσό των παικτών που τρέχουν από το ίδιο μυαλό.

Ίσως η βιομηχανία φαρμάκων και τροφίμων, για παράδειγμα;

Δεν ήταν μόνο μια ερώτηση, αλλά μια δήλωση.

Το κατώτατο όριο του ενδιαφέροντος για τη διατήρηση των ανθρώπων υγιή, για ένα υγιές βάρος ή για να τους βοηθήσουμε μέσω της δίαιτας για να φτάσουμε εκεί και να μείνουμε εκεί χωρίς να χρειαζόμαστε τα προϊόντα τους είναι στην καλύτερη περίπτωση πολύ περιορισμένο από εκείνους που ζουν από την πώληση πράγματα όπως τα ναρκωτικά, διατροφή τροφίμων ή ακόμη και εστιατόρια και αλυσίδες γρήγορου φαγητού.

Κρατήστε ένα ανοιχτό μυαλό και να θέσει όλα τα είδη των ερωτήσεων πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε βιομηχανικό προϊόν δίαιτας για να χάσετε βάρος. Η κοινή εμπειρία είναι ότι η απώλεια βάρους με τη χρήση ορισμένων προϊόντων χωρίς αλλαγή στο μυαλό (περισσότερο σε αυτό αργότερα) οδηγεί στην αύξηση του βάρους και πάλι μετά από μια σύντομη περίοδο επιτυχίας.

Πόσες φορές έχετε πετύχει τη δίαιτα. Χάσατε κάποιο βάρος μόνο για να το πάρετε πίσω – και ίσως ακόμα περισσότερο – μόνο μήνες μετά την ολοκλήρωση της δίαιτάς σας; Κατάλαβες τι εννοώ?

Σκεφτείτε για λίγο. Γιατί το σώμα μας αποθηκεύει όλο και περισσότερο λίπος στον ιστό του; Ίσως επειδή παίρνει τη διατροφή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει μέσα σε ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα;

Στην πραγματικότητα το σώμα μας είναι ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα.  Εξασφαλίζει ότι όλα τα κύτταρα παίρνουν ενέργεια και μπορούν να επιβιώσουν χωρίς να τρέφονται για κάποιο χρονικό διάστημα αποθηκεύοντας ενέργεια με τη μορφή λίπους. Ακριβώς σε περίπτωση πείνας.

Εάν ενσωματώσουμε περισσότερα τρόφιμα σε συνεχή βάση από ό, τι το σώμα μας μπορεί να χρησιμοποιήσει, αποθηκεύουμε όλο και περισσότερο λίπος στον ιστό μας – μετασχηματίζουμε το σε ενέργεια και αφήνουμε τα κύτταρα να το χρησιμοποιήσουν -. Αυτό με τη σειρά του μας κάνει πιο ακίνητο και βάζει επιπλέον δάκρυ και φθορά στον σκελετό μας, ειδικά στις αρθρώσεις.

Ακόμη χειρότερα, μετά την αύξηση του βάρους, η τάση μας για κίνηση κινείται όλο και πιο αδύναμη και ασθενέστερη, επειδή η κίνηση γίνεται ολοένα και πιο επώδυνη.

Κλασικός φαύλος κύκλος

Ο μόνος τρόπος για να εξισορροπήσει την πρόσθετη ενέργεια και να την αποτρέψει από το να αποθηκευτεί ως λίπος θα ήταν μια πρόσθετη κίνηση, που είναι να πάρει τα κύτταρα (ειδικά τα μυϊκά κύτταρα) να δουλεύουν περισσότερο και να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει. Παίρνουμε ολοένα και περισσότερο κινητήρια δύναμη σε μια συμπεριφορά “μην κινηθείτε”.

Υπάρχει ένας δεύτερος λόγος υπερκατανάλωσης που προσθέτει το πρόβλημα. Φαγητό αισθάνεται sooooo gooood. Σωστά?

Όλοι συνδέουμε μαζική χαρά και ευχαρίστηση με το φαγητό. Αυτό έχει νόημα, καθώς μας βοηθά να επιβιώσουμε. Το πρόβλημα είναι ότι συνδέουμε τη μαζική απόλαυση με μια διατροφή που δεν μας κρατάει υγιείς.

Τώρα, σε κάποιο χρονικό σημείο, ο πόνος του λίπους – ακόμα και αν το πιστεύουμε μόνος του – γίνεται πιο εμφανής και αναζητούμε έναν τρόπο να μειώσουμε την αποθηκευμένη ενέργεια μας.

Είμαστε έτοιμοι για μια διατροφή

Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε κάποιο βραχυπρόθεσμο πόνο για την προοπτική της μακροχρόνιας απόλαυσης.

Τώρα ψάχνουμε για έναν τρόπο να κρατήσουμε τον πόνο στο ελάχιστο. Η απάντηση στη βιομηχανία χρησιμοποιεί συχνά κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε ότι έχουμε γεμάτο στομάχι. Αγοράζουμε το φάρμακο θαύματος και ξεκινάμε τη δίαιτα.

Μόλις το κάνουμε αυτό το σώμα μας αρχίζει να σκέφτεται, hey, ένας λιμός και απελευθερώνει κάποιο λίπος για να ξεπεράσει την απειλή. Όλη την ώρα, αγωνιζόμαστε συνειδητά με τον πόνο να μην τρώμε ό, τι θέλουμε να φάνε, αλλά εξακολουθούν να δεσμεύονται να ακολουθήσουν.

Στο τέλος της πείνας, δηλαδή στο τέλος της δίαιτας σας, έχετε χάσει βάρος. Αλλά τώρα το μυαλό σας και το σώμα σας είναι λυπημένοι από την πείνα (το σώμα σας) και τον πόνο που έφερε (το μυαλό σας).

Αξίζετε την ευχαρίστηση, οπότε αρχίζετε να τρώτε όλα τα ωραία πράγματα που χάσατε τόσο καιρό και έχετε συνδέσει την ευχαρίστηση. Την ίδια στιγμή το σώμα σας αρχίζει να αποθηκεύει αμέσως το λίπος ξανά, μόνο για να προετοιμαστεί για την επόμενη πείνα.

Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό

Κερδίζετε το βάρος σας πιο γρήγορα από ότι θα το φτιάξατε στην πρώτη θέση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δίαιτες συνήθως δεν λειτουργούν.

Αυτό που χρειάζεται να μειώνετε συνεχώς το βάρος σας σε υγιές επίπεδο είναι τριπλό.

Πρώτον: πρέπει να στραφείτε σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή (και το φαγητό γρήγορου φαγητού και ευκολίας δεν εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία).

Δεύτερον: πρέπει να σταματήσετε την πείνα (δίαιτα) για να πείσετε το σώμα σας ότι δεν υπάρχει πλέον πείνα να έρθετε και δεν χρειάζεται να εκμεταλλευτεί κάθε ενέργεια που το τροφοδοτήσατε.

Τρίτον: πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να γυρίσουμε τις πεποιθήσεις σας για το τι είναι ευχάριστο και τι είναι οδυνηρό όταν πρόκειται για φαγητό.

Αν δεν γυρίσεις τις πεποιθήσεις σου για το πόσο ευχάριστο φαγητό είναι μια υγιεινή διατροφή (ναι είναι πραγματικά τόσο ευχάριστη όπως κάθε άλλο φαγητό) και από την άλλη πλευρά δημιουργεί μια πεποίθηση πόσο αηδιαστικό είναι το παλιό είδος φαγητού δεν πρόκειται να πετυχαίνω.

Σχολιάστε