Προστατίτιδα – Διάγνωση Και Επιλογές Θεραπείας

Ο προστάτης αδένας είναι ένα σημαντικό όργανο στο σώμα του άνδρα που παράγει σπέρμα, το υγρό που τρέφει και μεταφέρει το σπέρμα. Η φλεγμονή του ονομάζεται προστατίτιδα με πολυάριθμα συμπτώματα, όπως η συχνουρία και ο πόνος ή το κάψιμο κατά την ούρηση.

Υπάρχουν διάφορες μορφές προστατίτιδας όπου ο λιγότερο συχνός τύπος είναι ο πιο οξύς όπου μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία. Η προστατίτιδα δεν μπορεί γενικά να θεραπευτεί- ωστόσο μπορεί να επέλθει ανακούφιση στα διάφορα συμπτώματά της. Στην οξεία βακτηριακή προστατίτιδα, κάποιος εμφανίζει ξαφνικά πυρετό και ρίγη και αναπτύσσει επώδυνη εκσπερμάτιση με προβλήματα ούρησης.

Χρόνια Βακτηριακή Προστατίτιδα

Στη χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, τα συμπτώματά της αναπτύσσονται αργά και δεν είναι τόσο σοβαρά όσο η οξεία προστατίτιδα. Η υπερβολική ούρηση τη νύχτα, η συχνουρία, το αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα, ο πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης και η επώδυνη εκσπερμάτιση είναι μερικά από τα εξέχοντα συμπτώματά της.

Η πιο συχνή μορφή προστατίτιδας είναι η χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα όπου έχει παρόμοια συμπτώματα με τη χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα. Ωστόσο, οι εξετάσεις που γίνονται εδώ δεν ανιχνεύουν βακτήρια στα ούρα ή στο υγρό του προστάτη. Ενδέχεται επίσης να υπάρχουν κύτταρα πύου κατά περιόδους.

Τα βακτήρια είναι συνήθως η αιτία για την οξεία και τη χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα. Ωστόσο, στη χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα, υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τα πιθανά αίτια που την προκαλούν.

Αυτές οι συνθήκες είναι η ανύψωση βαρέων αντικειμένων με γεμάτη κύστη, το τακτικό τρέξιμο ή η ποδηλασία, επαγγέλματα όπου ο προστάτης υποβάλλεται σε ισχυρούς κραδασμούς, όπως η οδήγηση φορτηγού και η λειτουργία βαρέων μηχανημάτων και οι σπασμοί των πυελικών μυών.

Η προστατίτιδα σύμφωνα με έρευνες που συγκεντρώσαμε στο HealthCongress.gr, εμφανίζεται συνήθως σε ηλικιωμένους άνδρες- μπορεί όμως να αναπτυχθεί και σε νέους άνδρες που είχαν λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, χρησιμοποίησαν ουροκαθετήρα, ορισμένες εργασίες, τζόκινγκ ή ποδηλασία και σταμάτημα και ξεκίνημα κατά την ούρηση.

Διάγνωση Προστατίτιδας

Η διάγνωση της προστατίτιδας γίνεται αποκλείοντας πρώτα άλλες πιθανές παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα και προσδιορίζοντας τον τύπο της προστατίτιδας που μπορεί να έχετε.

Αυτό γίνεται με ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση με ψηφιακή εξέταση του ορθού. Μερικές φορές, ο γιατρός μπορεί επίσης να εξετάσει δείγματα ούρων και σπέρματος για βακτήρια και λευκά αιμοσφαίρια.

Προστάτης και προστατίτιδα.

Σε πολλούς άνδρες δεν αρέσει να πηγαίνουν σε γιατρούς επειδή δεν είναι σίγουροι για τη θεραπεία που θα λάβουν. Μπορεί να είχαν κακή εμπειρία με έναν γιατρό στο παρελθόν ή μπορεί να μην αισθάνονται ότι οι ανησυχίες τους λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνδρες που αποφεύγουν την ιατρική φροντίδα για τα προβλήματα υγείας τους μπορεί να είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από αυτά τα προβλήματα από τις γυναίκες. Οι άνδρες τείνουν να υποτιμούν τη σοβαρότητα των προβλημάτων υγείας τους και καθυστερούν να αναζητήσουν φροντίδα μέχρι να είναι πολύ αργά.

Η θεραπεία για την προστατίτιδα εξαρτάται από τον τύπο της προστατίτιδας που έχετε και γενικά περιλαμβάνει αντιβιοτικά για τις λοιμώξεις, αναστολείς άλφα για τη χαλάρωση του αυχένα της ουροδόχου κύστης, παυσίπονα για την ανακούφιση από τον πόνο και μυοχαλαρωτικά για τη θεραπεία των σπασμών.

Με τη βοήθεια της φυσικοθεραπείας, όπως η άσκηση και η βιοανάδραση, οι σφιχτοί μύες χαλαρώνουν. Τα λουτρά Sitz είναι επίσης αποτελεσματικά, καθώς αυτά τα ζεστά λουτρά ανακουφίζουν από τον πόνο, ενώ χαλαρώνουν τους μυς της κάτω κοιλιακής χώρας.

Το παχύ έντερο είναι μέρος του πεπτικού συστήματος στον άνθρωπο. Βρίσκεται μεταξύ του λεπτού εντέρου και του ορθού. Οι κύριες λειτουργίες του παχέος εντέρου είναι η απορρόφηση του νερού και η αποθήκευση των αποβλήτων μέχρι να φτάσουν σε επαρκές επίπεδο ώστε να αποβληθούν από το σώμα μέσω της αφόδευσης.

Η αποτοξίνωση του παχέος εντέρου είναι μια προσπάθεια καθαρισμού του παχέος εντέρου από τις τοξίνες, τα απόβλητα και τα κόπρανα που έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου. Η διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει καθαρτικά ή κλύσματα, νηστεία ή κατανάλωση μόνο υγρών για κάποιο χρονικό διάστημα.

Χειρουργική Επέμβαση

Μπορεί να καταφύγετε σε χειρουργική επέμβαση εάν τα αντιβιοτικά δεν βοηθήσουν στο άνοιγμα των φραγμένων πόρων ή εάν επηρεάζεται η γονιμότητα. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση δεν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της μη βακτηριακής προστατίτιδας με κύριο στόχο την υγεία των ανδρών.

Μερικές φορές, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθούν επίσης στον έλεγχο της προστατίτιδας. Αυτό περιλαμβάνει τον περιορισμό του αλκοόλ, των πικάντικων τροφών και της καφεΐνης, το τακτικό σεξ, την κατανάλωση άφθονου νερού και την τακτική ούρηση.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες για την ανδρική υπογονιμότητα. Θεραπείες όπως η κιρσοκεκτομή (χειρουργική αφαίρεση κιρσών από το όσχεο), η χειρουργική αποκατάσταση μιας υδροκήλης (ένας σάκος γεμάτος υγρό γύρω από τον όρχι) και η αναστροφή βαζεκτομής (χειρουργική επέμβαση για την αναστροφή μιας βαζεκτομής) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων ή βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος.

Εάν κάνετε ποδήλατο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε «διαιρούμενο» κάθισμα, καθώς μειώνεται η πίεση στον προστάτη. Αυτές οι αλλαγές φέρνουν σημαντική ανακούφιση σε όσους πάσχουν από προστατίτιδα.